IZUZETNO VELIK INTERES ZA PODUZETNIČKI IMPULS 2014.

IZUZETNO VELIK INTERES ZA PODUZETNIČKI IMPULS 2014.

REDEA_Poduzetniki_Impuls_1

Pred više od 160 prisutnih gospodarstvenika danas je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu predstavljen Program poticanja poduzetništva i obrta u 2014. godini – Poduzetnički impuls 2014. u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-a, Međimurske županije, Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, HGK – Županijske komore Čakovec, HOK Obrtničke komore Međimurja, Razvojne agencije Grada Čakovca – Čakre te Ministarstva poduzetništva i obrta – MINPO.
 

Prisutnima se na samom početku obratio župan Međimurske županije g. Matija Posavec, istaknuvši kako je ovaj program kao i svaki drugi natječaj izazov međimurskim poduzetnicima da pokažu spremnost, snalažljivost i inovativnost. Međimurska županija je druga po iznosu iskorištenih sredstava preko Poduzetničkog impulsa s odobrenom 41 potporom u 2013. godini u ukupnoj vrijednosti od 9.495.126 kn, od čega je gotovo 8 milijuna kn odobreno za aktivnost B1 – Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika.


Pomoćnik ministra g. Vjekoslav Rakamarić naglasio je kako su Međimurci već tradicionalno poznati kao dobri poduzetnici te je u svom izlaganju predstavio pet prioritetnih ciljeva Strategije razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. – 2020. kao i ostvarene učinke potpora u periodu 2013. – 2014.


Javni poziv objavljen je 15. veljače 2014. godine, no prve prijave moguće je predati tek od 31. ožujka 2014. Očekivana prosječna potpora je 101.200,00 kn, a broj dodijeljenih potpora koji se može očekivati je 1 300. Trajanje Javnog poziva je do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. listopada 2014. godine. Ukupni proračun Poduzetničkog impulsa za 2014. godinu iznosi 1.265.648.165 kn.


Predstavnici Ministarstva poseban su naglasak stavili na novine u odnosu na 2013. godinu, a koje se odnose na  manji broj potpora, ali veće vrijednosti, zatim smanjenje obujma tražene dokumentacije (obaveza pribavljanja samo četiri dokumenta što je za poduzetnika značajna ušteda), trajanje projekata produljeno je na godinu dana, a prihvatljivi su projektni troškovi od datuma podnošenja prijave, s time da će se 80% iznosa odobrene potpore poduzetnicima isplaćivati po zaključenju ugovora. Također, povećana je transparentnost i vidljivost putem info kampanja, te je unaprijeđeno praćenje i procjena učinaka Poduzetničkog impulsa.


Nakon izlaganja sudionici su postaviti  brojna konkretna pitanja te su dobili odgovore na veliki broj onih vezanih uz uvjete  prihvatljivosti prijavitelja i pripremu projektnog prijedloga. Svi  dodatni upiti podnose se u pisanom obliku putem obrasca na internetskim stranicama www.minpo.hr, gdje će biti objavljeni i odgovori.


Direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA-e, gospođa Sandra Polanec Marinović, najavila je održavanje informativnih radionica za poduzetnike, potencijalne prijavitelje. Informativna radionica održat će se u ponedjeljak 10. ožujka 2014. godine od 10 do 13 sati u multimedijalnoj dvorani TICM-a.

REDEA_Poduzetniki_Impuls_1