ISTRAŽIVANJE: RAZINA OSPOSOBLJENOSTI ŽUPANIJSKIH INSTITUCIJA ZA KORIŠTENJE EU FONDOVA

ISTRAŽIVANJE: RAZINA OSPOSOBLJENOSTI ŽUPANIJSKIH INSTITUCIJA ZA KORIŠTENJE EU FONDOVA

Međunarodni izvori financiranja, odnosno načini kako do njih doći i iskoristiti ih, stalna su tema u medijima. Kapaciteti za korištenje fondova EU te ostalih izvora financiranja pa tako i hrvatskih, u provođenju razvojnih projekata bili su predmet istraživanja koje je naručilo nadležno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Rezultati su prezentirani u Zagrebu 6. studenog ove godine.
 
Upitnici su bili upućeni svim županijama i razvojnim agencijama, a podaci su prikupljeni od 13 županijskih uprava i 19 razvojnih agencija. Rezultati u mnogome nisu iznenađujući. Naime, Istra se ističe kao županija s najviše osoba zaposlenih na poslovima vezanim uz projekte financirane iz međunarodnih izvora, a vodi i prema broju prijavljenih i provedenih projekata. Pokazalo se da je tehnička pomoć koju su slabije razvijene županije primale iz CARDS programa, korisna i daje rezultate pa tako Brodsko-posavska županija također ima velik broj projekata ostvarenih uz pomoć međunarodnih sredstava.
 
Iz istraživanja proizlazi da su razvojne agencije najstručnije u pripremi i implementaciji međunarodno financiranih projekata, zatim u području upravljanja projektnim ciklusom te pružanju informacija i organizaciji edukacija. Većina njih svoju ulogu vidi prvenstveno u aktivnostima vezanim uz obrazovanje i širenje informacija zainteresiranim sudionicima, dok su županijske uprave ponajprije zainteresirane za programiranje i implementaciju.  
 
Rezultati istraživanja potvrdili su da u županijama i razvojnim agencijama postoje kapaciteti za pristup i korištenje raspoloživih izvora financiranja, koji su znatno ojačani posljednje 3-4 godine, posebno kroz izradu regionalnih operativnih programa, tehničku pomoć te inicijative ministarstava i Fonda za regionalni razvoj.
 
Zaključeno je kako su ponajprije potrebna ulaganja u edukaciju ljudskih resursa na području pripreme analiza troškova i koristi, kao sastavnih dijelova projektne dokumentacije kod prijavljivanja za veće financijske iznose, koji nas očekuju u razdoblju strukturnih fondova. Očekuje se da će projekt za jačanje kapaciteta, kojeg je počelo provoditi Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, pružiti podršku u tom području kroz razne edukativne programe kreirane prema konkretnim potrebama.