ISPLATIO SE DUGOGODIŠNJI TRUD I RAD MEĐIMURSKE PRIRODE

ISPLATIO SE DUGOGODIŠNJI TRUD I RAD MEĐIMURSKE PRIRODE

U ponedjeljak, 16. srpnja 2018. godine, u Rastokama (Slunj) upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su bili predani u travnju 2017. na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“. Jedan od sretnika je i projekt iz Međimurja pod nazivom „Med dvemi vodami“. Idejni prijedlog osmislila je Javna ustanova za prirodu Međimurske županije, a projektni prijedlog pripreman je u suradnji s Međimurskom županijom, Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA, Turističkom zajednicom Međimurske županije  i Općinom Sveti Martin na Muri.

Ugovor su potpisali ministrica Regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje Agencije za ugovaranje i financiranje EU projekata Tomislav Petrica i ravnatelj Javne ustanove za prirodu Međimurske županije Siniša Golub. Potpisivanju ugovora nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, voditeljica projekta projekta iz Javne ustanove REDEA-e Petra Pavičić, stručni suradnik Međimurske prirode Zoran Šardi te pomoćnik ministrice MRRFEU Dragan Jelić.

Ukupna vrijednost projekta „Med dvema  vodami“ je 12.108.422,84 kuna, 85 % vrijednosti projekta financirat će se iz fondova EU, a ostalih 15 % financirat će Međimurska županija. Glavne projektne aktivnosti se odnose na tri značajnije investicije u povećanje edukativnog kapaciteta u zaštiti prirode Međimurske županije. To su:

  1. Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu koji obuhvaća finalno interpretacijsko uređenje prizemlja i okućnice sjedišta Međimurske prirode.
  2. Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu koji obuhvaća rekonstrukciju i opremanje objekta u vlasništvu Međimurske županije i njegovo stavljanje u funkciju kao centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja (područje ekološke mreže Natura 2000).
  3. Uređenje i opremanje Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri.

Provedbom ovog projekta će se osigurati odgovarajuća posjetiteljska infrastruktura i sadržaj usmjeren promicanju održivog razvoja prirodne baštine u Međimurju.

Na konceptu ovog projekta radilo se od 2007. godine, od samih začetaka rada Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Projekt „Med dvemi vodami“ bit će predstavljen na konferenciji za medije sutra, 18. srpnja 2018. godine, u prostorijama Međimurske županije u 9 sati.