INICIJALNI SASTANAK ZA IZRADU ŽUPANIJSKE RAZVOJNE STRATEGIJE

INICIJALNI SASTANAK ZA IZRADU ŽUPANIJSKE RAZVOJNE STRATEGIJE

Međimurska županija i Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA d.o.o. s ciljem koordiniranog i usmjerenog regionalnog razvoja, a u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju, započele su s izradom „Razvojne strategije Međimurske županije 2011.-2013.“.

Uključivanje što većeg broja dionika iz što različitijih područja djelovanja od velike je važnosti zbog toga što će se upravo interdisciplinarnim pristupom polučiti najbolji rezultati, odnosno dobiti najkvalitetniji uvid u postojeće stanje, te buduću željenu društvenu, političku i gospodarsku poziciju Međimurja u užem i širem okruženju.

Upravo se zato u ponedjeljak, 18. listopada 2010. godine u Scheierovoj zgradi u Čakovcu okupilo stotinjak predstavnika javnog, gospodarskog i političkog života, koji će svojim idejama i smjernicama dati obol u izradi ove strategije.

Župan Međimurske županije, Ivan Perhoč, u uvodnom je govoru naglasio kako Županijska razvojna strategija mora biti dokument na kojem će se bazirati naš cjelokupni razvoj te temeljem kojeg će se odlučivati o projektima iza kojih će naša regija stati. To znači da projekti koji neće biti u skladu sa ŽRS neće moći biti sufinancirani iz županijskog, ali niti državnog proračuna kao niti europskih fondova.

Gospodin Marijo Polić s Instituta za međunarodne odnose kratkim je izlaganjem prisutne upoznao s metodologijom izrade županijske razvojne strategije, ali i s teorijskim postavkama strateškog planiranja.

Matija Derk, direktor Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA, koja će za Međimursku županiju biti koordinator izrade i provedbe ŽRS, osvrnuo se na zakonodavni okvir izrade strategije te na dijagnozu stanja i reviziju Regionalnog operativnog programa (ROP) 2006.-2013., čiji je direktni nastavak upravo županijska razvojna strategija – nakon toga slijedi sedmogodišnja ŽRS za razdoblje od 2014. do 2020. godine usklađena s procesom budžetiranja Europske unije. Naglasio je da županijski planovi moraju biti usklađeni s onima na NUTS 2 razini, a oni s državnom Strategijom regionalnog razvoja.

Ana Kralj iz REDEA-e izložila je vremenski plan izrade i prve sljedeće korake koji se odnose na osnivanje radnih skupina po područjima: promjena strukture gospodarstva, razvoj ruralnog područja (poljoprivreda, turizam), ljudski kapital, okoliš, energetika i promet, te upravljanje razvojem.

U prvom tjednu studenog počet će se s radionica po pojedinim sektorima, a gotova ŽRS trebala bi pred vijećnike Skupštine Međimurske županije doći krajem siječnja 2011. godine.

Prezentaciju predstavljanja INCIJATIVE ŽRS i VREMENSKI PLAN IZRADE (pri kraju dokumenta)  možete skinuti OVDJE.

Za sva dodatna pitanja vezana uz izradu županijske razvojne strategije slobodno se obratite timu iz REDEA-e:

Ana Kralj           040/395 – 535                   ana.kralj@redea.hr

Andrija Sabol     040/395 – 580                   andrija.sabol@redea.hr