EUROSTARS PROGRAM ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

EUROSTARS PROGRAM ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Na službenim stranicama Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavljen je poziv za prijavu projektnih prijedloga na program Eurostars za istraživanje i razvoj. Eurostars je inicijativa programa EUREKA-e i Europske komisije.

Prihvatljivi prijavitelji su mali i srednje veliki poduzetnici koji se bave razvojno-istraživačkim aktivnostima. Projekti se mogu prijaviti za bilo koje tehnološko područje pod uvjetom da imaju civilnu svrhu te da obuhvaćaju razvoj novog proizvoda, procesa ili usluga. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dviju zemalja članica programa Eurostars, a nositelj projekta mora biti istraživačka tvrtka (R&D performing SME). Ukupno 50% projektnih troškova vezanih uz aktivnosti istraživanja i razvoja (R&D) moraju ostvarivati mala ili srednja R&D poduzeća, s time da taj postotak ne smije uključivati troškove podugovaranja. Znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti s hrvatske strane kao dodatni partneri na projektu.

Intenzitet bespovratne potpore iznosi najviše 50% udjela hrvatskog partnera na projektu ili maksimalno 150.000 EUR, za trajanje projekta do tri godine. Zaduženo tijelo za provedbu programa u Hrvatskoj je HAMAG-BICRO koji pruža financijsku potporu prihvatljivim projektima. Na temelju rezultata evaluacije i raspoloživih sredstava, natjecateljima daju ponudu financiranja.

Projekti se prijavljuju isključivo na www.eurostars-eureka.eu putem registracije i popunjavanjem on-line obrasca prijave i slanja propisanih aneksa, s time da su hrvatski natjecatelji dužni dostaviti dokumentaciju na nacionalnu evaluaciju u HAMAG-BICRO prema uputama dostupnim na adresi: www.bicro.hr/index.php/eurostars.

Rok za podnošenje prijava je 11. rujna 2014. do 20 h.

Poduzeća koja žele prijaviti projekt, a nemaju strane partnere, HAMAG-BICRO u okviru Europske poduzetničke mreže (EEN) može pomoći u traženju adekvatnih stranih partnera.

Više o pozivu, prihvatljivim prijaviteljima, načinu prijave i ostalim relevantnim informacijama možete pronaći OVDJE.