EUROPSKI TJEDAN REGIJA I GRADOVA 2019

EUROPSKI TJEDAN REGIJA I GRADOVA 2019

U razdoblju od 7. – 10. listopada 2019. održan je Europski tjedan regija i gradova u Briselu. Ovaj četverodnevni događaj odvija se na godišnjoj razini i predstavlja priliku da regije i gradovi pokažu napredak na području razvoja i stvaranja radnih mjesta, provođenja kohezijske politike EU te važnost lokalne i regionalne razine upravljanja za provođenje EU politike. Začetnik ideje bio je Europski odbor regija koji je još 2003. godine pozvao lokalna i regionalna predstavništva sa sjedištem u Briselu da otvore svoja vrata posjetiteljima. Godinu dana kasnije organizaciji se pridružuje i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (DR Regio). Radionice, debate i povezivanja u sklopu Europskog tjedna regija i gradova prvenstveno su namijenjeni članovima Europskog odbora regija i Europskog parlamenta te nacionalnim, regionalnim i lokalnim političarima, dužnosnicima, europskim, državnim, regionalnim i lokalnim tijelima i stručnjacima na području upravljanja i ocjenjivanja programa kohezijske politike, predstavnicima privatnih poduzeća, financijskih institucija i europskih i nacionalnih udruga, novinarima iz europskih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija, istraživačima, polaznicima doktorskih studija ili magistrima te studentima i praktičarima u području europske regionalne i urbane politike.

Djelatnice JU REDEA i ove su godine sudjelovale na ovom događaju. Četiri dana događanja pod sloganom „Regije i gradovi, stupovi budućnosti EU“ svrstane se u sljedeće glavne teme:

–              Europa bliže građanima

–              Budućnost Europe te uloga regija i gradova

–              Zelenija Europa

–              Pametnija Europa.

Održano je preko tri stotine radionica, debata i sesija koje su rezultirale novim idejama, saznanjima, umrežavanjem i suradnjom. U sklopu EU tjedna regija i gradova dodijeljene su nagrade za najbolje projekte u regiji (Regiostars) u sveukupno šest kategorija: Promicanje digitalne transformacije (Projekt Energy Cells GR), Povezivanje zelenih, plavih i sivih područja (Projekt CobBauge), Borba protiv nejednakosti i siromaštva (Projekt Good support), Izgradnja gradova otpornih na klimatske promjene (Projekt Climate Active Neighbourhoods (CAN)), Modernizacija zdravstvenih usluga (Projekt Orsi Academy) te glasovanje publike (Projekt CityWalk) te nagrada za najbolje EU IT rješenje (EU Regions Hackathon #ideas4EU) koju je osvojio Politicindex: platforma koja sažima obećanja i programe političara i političkih stranaka i povezuje ih sa stvarnim dostignućima. Cilj ove platforme je omogućiti stanovnicima EU lakši pristup informacijama o rezultatima provođenja politike, a EU financiranje na regionalnoj razini je jedna od njih.

Glavni naglasak ovogodišnjeg Tjedna bio je na budućnosti Europske unije. Raspravljalo se o prioritetima u novom programskom razdoblju 2021. – 2027., ostvarenjima glavnih ciljeva (pametnija, zelenija, povezanija i jača socijalna Europa te Europa bliža građanima) te utjecaju Brexita na novo razdoblje.

Na ceremoniji zatvaranja naglašena su obilježja ovogodišnjeg EU tjedna: preko 9.000 sudionika iz ukupno 70 zemalja; 1.000 predavača; direktniji dijalozi s građanima; održivost; bolja povezanost građana EU; suradnja na lokalnoj razini koja ruši granice; aktivnosti „odozgo prema gore“; mobilizacija; kružna ekonomija; pametne inovacije; suradnja; razmjena iskustava; gradovi kao središta inovacija; korištenje novih izvora podataka;…

Iz svega navedenog možemo zaključiti da nas čeka perspektivno i uzbudljivo novo programsko razdoblje, dok za kraj citiramo glavnog direktora DG Regio, Marca Leimatrea: „Regionalism rocks!“.