ERASMUS+ PROJEKT BACK TO SCHOOL ZAPOČEO S MOBILNOSTI U ITALIJI

ERASMUS+ PROJEKT BACK TO SCHOOL ZAPOČEO S MOBILNOSTI U ITALIJI

 

 

Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. provodi projekt Back to school financiran iz programa Erasmus+, i to Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, nude se mogućnosti za mobilnost osoblja zaposlenog u organizaciji za obrazovanje odraslih. Osnovni cilj projekta je ojačati kompetencije REDEA-inih zaposlenika novim znanjima i vještinama u skladu sa strateškim planom organizacije, organizacijskim potrebama i zahtjevima radnih mjesta.

Tako je stručna suradnica iz Odjela za ruralni razvoj Jurka Topol sudjelovala u tjednu od 5. do 11. ožujka 2017. na strukturiranom tečaju fokusiranom na poljoprivredno – prehrambeni sektor, točnije ekološku proizvodnju. Tečaj je održan u Italiji u organizaciji AMFI International, gdje je Jurka imala priliku posjetiti grad Celano smješten u regiji Fucino poznatoj po bogatoj tradiciji kada je u pitanju proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih namirnica. Razlog tome je činjenica da se na navedenom području protezalo jezero koje je sredinom 19. stoljeća isušeno antropogenim djelovanjem. Jezero je za sobom ostavilo izuzetno plodno tlo koje je privedeno kulturi te se ponajviše koristi za proizvodnju krumpira, mrkve, radiča i komorača. Regija je također poznata po crnim tartufima i endemskim vrstama biljaka koje su specifične samo za navedeno područje.

Tijekom svog boravka Jurka je posjetila najznačajnije poljoprivredne proizvođače i prerađivače u regiji, upoznala se s tehnološkim procesima uzgoja i prerade te specifičnostima i posebnostima koje su vezane za ekološku proizvodnju. Također, posjetila je poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi proizvodnjom ekološkog meda, biljnih likera te znanstveno istraživački centar koji provodi brojna laboratorijska i terenska  istraživanja s ciljem unaprjeđenja proizvodnih procesa na poljoprivrednim gospodarstvima. Stečena znanje i vještine Jurki će zasigurno biti  od velikog značaja u profesionalnom usavršavanju i daljnjem radu u REDEA-i te prilikom održavanja edukacija za REDEA-ine korisnike o ovoj zanimljivoj temi.

Nakon Italije, djelatnici REDEA-e sudjelovat će na još dvije edukacije i dvije job shadowing aktivnosti (promatranje rada u organizacijama u Velikoj Britaniji i Belgiji). Stjecanje vještina kroz predviđene mobilnosti utjecat će na vidljivost i prepoznatljivost REDEA-e kao pružatelja kvalitetnih specijaliziranih treninga, jačanje kapaciteta zaposlenika u skladu s potrebama tržišta rada i regionalnog razvoja te generalno jačanje mekih, profesionalnih i trenerskih vještina svih zaposlenika.