EEA & NORWAY GRANT NATJEČAJ ZA PODUZETNIKE

EEA & NORWAY GRANT NATJEČAJ ZA PODUZETNIKE

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Program će pridonijeti općem cilju smanjenja ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Također, Program potiče i razvija dugoročnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i entiteta države donora Norveške.

Glavni fokus Programa su Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Ciljevi Programa su inovacije i razvoj, ulaganja u nove tehnologije, proizvode, usluge i procese, smanjenje emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari za zrak, vodu i tlo, zatim smanjenje potrošnje energije i goriva, sakupljanje i ponovno korištenje otpada te uspostava novih radnih mjesta i nastavak poslovanja u odabranim područjima.

Potpore iz ovog Programa su podijeljene u dva dijela. Prvi dio se odnosi na sheme individualnih projekata fokusiranih na Inovacije zelene industrije u iznosu od 8.564.148 eura te Plavi rast 7.500.000 eura. Pojedinačni iznosi bespovratnih sredstava za djelomično financiranje koje poduzeća mogu dobiti iznose od 200.000 eura do 1.500.000 eura.

Drugi dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za djelomično financiranje se odnosi na mala i srednja poduzeća i dodjeljuje se putem sheme malih grantova u pojedinačnim iznosima od 50.000 do 200.000 eura i fokusira se na Inovacije zelene industrije u ukupnom iznosu od 1.500.000 eura te Plavi rast, 1.500.000 eura.

Tvrtke koje se mogu prijaviti moraju biti u većinskom privatnom vlasništvu te biti registrirane 3 godine ako se prijavljuju za shemu individualnih projekata, (Individual Project scheme) ili 1 godinu za shemu malih potpora (Small grant scheme).

Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021. godine.

Više informacija, detaljne upute za prijave poduzetnika na natječaj te prijavni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici projekta.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem e-maila CRO.innovation@innovationnorway.no uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.