DODIJELJENE NAGRADE ULAGAČ GODINE 2009

DODIJELJENE NAGRADE ULAGAČ GODINE 2009

U organizaciji Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) te pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održana je druga po redu svečanost dodjele nagrada „Ulagač godine 2009.“ i konferencija pod nazivom „Nove mogućnosti i modeli privlačenja izravnih ulaganja u Republiku Hrvatsku“ u ponedjeljak 19. listopada 2009. u Kristalnoj dvorani hotela „Westin“ u Zagrebu.

Glavni cilj dodjele nagrade je promocija i poticanje novih ulaganja koja su prvenstveno izvozno orijentirana, donose višu dodanu vrijednost, stvaraju nova radna mjesta te potiču razvoj manje razvijenih dijelova Republike Hrvatske. Namjera je nagraditi i na taj način poticati ulaganja koja donose nove tehnologije i tehnološke postupke, ulaganja u istraživanje i razvoj, veći broj inovativnih proizvoda i usluga, ulaganje u edukaciju zaposlenih sa posebnim naglaskom na društveno odgovorne i ekološki svjesne ulagačke projekte po već utvrđenim kriterijima.
Nagrade su dodijeljene od strane predstavnika Vlade u sljedećih pet kategorija:
1. Novo ulaganje godine – proizvođač ambalažnog stakla Vetropack Straža iz Huma na Sutli.
2. Ulaganje s najvećim brojem novozaposlenih – Solaris iz Novigrada koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih modula i opreme.
3. Nagrada za najinovativnije poduzeće – proizvođač plastičnih cijevi Vargon iz Kukuljanova
4. Priznanje jedinici lokalne samouprave za uspješnost na području privlačenja ulaganja – Općina Stankovci iz Zadarske županije.
5. Ulaganje u manje razvijeno područje Republike Hrvatske – proizvođač furnira Decospan Mato Furnir iz Oprisavaca kraj Slavonskog Broda.
U kategoriji Ulaganje s najvećim brojem novozaposlenih, nominirano je bilo i poduzeće Haix obuća d.o.o. iz Čakovca koje je u 2008. godini ulaganjem u proširenje proizvodnje, nabavu nove tehnologije, kupnju zemljišta te gradnju nove tvornice otvorilo 60 novih radnih mjesta.
U sklopu Konferencije predstavljene su 3 poduzetničke zone s najvećim potencijalom za prihvat direktnih ulaganja – Poduzetnička zona Podi Šibenik, Industrijski park Nova Gradiška te industrijska zona Janjevci kod Donjeg Miholjca. Ravnatelj APIU, Sani Ljubunčić predstavio je nove projektne inicijative i modele privlačenja izravnih ulaganja u Republiku Hrvatsku, nakon čega su predstavljena 2 značajna projekta – Tehnološko-inovacijski centar Međimurje – TIC i Pomorsko inovacijski centar iNavis.
Tehnološko-inovacijski centar Međimurje predstavljen je kao novi model privlačenja ciljanih investitora jer predstavlja razvoj moderne poduzetničke infrastrukture kao konkurentske prednosti u ciljanom privlačenju ulaganja. Projekt ima za ciljeve poticati tehnološki razvitak regije kroz razvoj tehnološke infrastrukture i stvaranje uvjeta za zapošljavanje i napredovanje mladih stručnjaka, stvoriti uvjete za inkubaciju na znanju utemeljenih poduzeća te poticati njihovo pokretanje i razvoj u TIC-u i regiji, stvoriti uvjete za pružanje usluga vezanih uz transfer tehnologija i komercijalizaciju inovacija te jačati regionalna i međunarodna partnerstva s ciljem pružanja kvalitetnih usluga i podrške malim i srednjim poduzećima i rastućem akademskom sektoru u Međimurju i čitavoj regiji sjeverozapadne Hrvatske.
Regionalni partner u projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu. Inozemni partner  je INI – Novation, institucija umrežena sa svjetskim sveučilištima i centrima za transfer tehnologije i komercijalizaciju inovacija, dok su Međimurska energetska agencija (MENEA), HGK i HOK pridruženi partneri u projektu.