DANI EUROPE I DANI EUROPSKIH PROJEKATA 2019.

DANI EUROPE I DANI EUROPSKIH PROJEKATA 2019.

Međimurska županija, Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje i ove su godine pripremili zanimljiv program za Dane Europe i Dane Europskih projekata koji se održavaju od 7. do 16. svibnja 2019. godine.

  • 7. 5. 2019.

Obilježavanje započinje finalnim natjecanjem EU kviza za sedme razrede koje će se održati u utorak, 7. svibnja u II. Osnovnoj školi Čakovec. Ovo je već tradicionalno sedamnaesto izdanje EU kviza te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi puta učili pripremajući se upravo za ovaj kviz znanja. Kviz se provodi u dva kruga, kvalifikacijski krug, koji se održao sredinom travnja te su u njemu imale mogućnost sudjelovati sve osnovne škole, dok je u finalni krug ušlo 6 najboljih timova.

  • 9. 5. 2019.

 Svoje znanje o Europi, europskoj kulturi, povijesti, sportu i ostalom, možete pokazati navečer na već tradicionalnom Pub Quizu u Starom Hrastu koji će i ove godine imati predznak europskih zvjezdica.

  • 10. 5. 2019.

Središnje događanje tjedna biti će na Trgu Republike u Čakovcu gdje će osnovne i srednje škole predstaviti neke od država članica Europske unije. Tako ćemo imati priliku pobliže upoznati Austriju, Finsku, Irsku, Španjolsku, Grčku, Italiju i Portugal, njihove specifičnosti ali i prednosti koje im je članstvo u EU donijelo. Također, građani će se moći informirati o nadolazećim europskim izborima i o kampanji ovajputglasam.eu. Druženje počinje u 10 sati, a svi oni koji se tom prilikom nađu u blizini te na štandu Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec podjele zašto ovaj put glasaju očekuje i poneka sitnica.

U sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata” svoja vrata otvoriti će i Palača turizma, ovog petka, 10. svibnja od 10 do 12 sati. Nekadašnja stražarnica u bivšoj čakovečkoj vojarni rekonstruirana je i prenamijenjena u Međimursku palaču turizma koja je postala sjedištem Turističke zajednice Međimurske županije. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je četiri milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala je 85 %. U 10 sati u Palači turizma biti će održano i predavanje za mlade pod nazivom Upoznaj EU Međimurje na kojem će na zabavan način biti prezentirani neki od važnijih projekata koji su financirani sredstvima Europske unije u Međimurju.

  • 13. 5. 2019.

U ponedjeljak, 13. svibnja u 12 sati u Palači turizma u Čakovcu održati će se završno događanje projekta “1,2,3…PALIM LAMPICU! – razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji”. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je nudio individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a provodio se u tri srednje škole, Tehničkoj školi, Gimnaziji Josipa Slavenskoga i Ekonomskoj i Trgovačkoj školi Čakovec, uz podjelu po područjima – prirodno i tehničko te društveni mehanizmi. Isti dan, u Gradskoj kavani u Čakovcu s početkom u 17:00 sati održat će se Kviz općeg znanja o Europi, Europskoj uniji i još koječemu za učenike srednjih škola. Srednjoškolci mogu provesti ugodnih 96 minuta u dobrom društvu i opuštenoj atmosferi sa svojim vršnjacima iz drugih srednjih škola te uz sokove i grickalice provjeri svoja (sa)znanja o Europskoj uniji. Najbolje ekipe očekuju vrijedne nagrade.

  • 16. 5. 2019.

Završno događanje Dana Europe održat će se 16. svibnja 2019. u Palači turizma u Čakovcu. Riječ je o “Danima otvorenih vrata projekata poduzetnika”, a više informacija o samom događanju slijedi uskoro.