CENTAR IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE, KEMIJE, FIZIKE I BIOLOGIJE U MEĐIMURJU

CENTAR IZVRSNOSTI IZ MATEMATIKE, KEMIJE, FIZIKE I BIOLOGIJE U MEĐIMURJU

U subotu 26. listopada 2019. u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec svečano je otvoren Centar izvrsnosti Međimurske županije iz područja matematike, kemije, fizike i biologije. 

Međimurska županija kao osnivač, osigurala je sredstva u iznosu od 230.000,00 kuna  u kojima su pokriveni troškovi rada nastavnika, opreme za odvijanje kvalitetne, suvremene nastave, nabava stručne literature, stručnog usavršavanja nastavnika, gostovanja vanjskih predavača i stručnjaka te interdisciplinarni projektni dan za sve učenike.

Prirodna znanost kao jedna od najprofinjenijih djelatnosti ljudskog uma nije oblikovana krutim slovom otisnutim na prašnjavom papiru ili kao plod čiste racionalne misli starogrčkih filozofa već kao rezultat opažanja prirodnih fenomena i empirijskog proučavanja u kontroliranim uvjetima te traženja općih zakonitosti koji se daju sažeti u elegantne matematičke jednadžbe. I upravo tako bi ju trebalo naučiti. To je ipak često nemoguće izvesti u dovoljnoj mjeri na redovnoj nastavi, stoga Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije tim više dobiva na važnosti za nas učenike zainteresirane za predmete o kojima ovdje imamo priliku više učiti i u njima se usavršavati. Sretan sam i zahvalan što imam prilike biti dio ovog projekta i hvala svima koji su nam to omogućili.“, riječi su učenika gimnazije Josipa Slavenskog prirodno matematičkog smjera  Ivana Premuša koji je danas bio dijelom svečanog otvaranja uz više od 100 kolega, polaznika Centra izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije.

Cilj Centra je poticati izvrsnost u području u kojem pojedinac pokazuje motiviranost i darovitost, a čime će se promicati kultura kvalitetnog i izvrsnog sustava obrazovanja u cjelini. Potvrda toga su pozitivni učinci za učenike i nastavnike koji su uključeni u Centar izvrsnosti.

Ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka Ovčar pozdravila je u ime domaćina i naglasila kako je otvorenje centra sjajan početak nečega što će desetljećima funkcionirati i koji će iznjedriti mnoge znanstvenike, talentirane ljude u svom području, a Gimnazija se svakako profilirala u jednu odgojnu i obrazovnu uslugu koja je ostvarila brojne uspjehe i rezultate na državnom i međunarodnom planu, zahvaljujući upravo STEM području.

Od 103 prijavljena učenika iz Srednje škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec broj prijavljenih po predmetima iz biologije je 42, matematike 27, kemije 21 i fizike 12, a u kojem sudjeluje 17 nastavnika.

Voditelj Centra izvrsnosti je Krešimir Trojko te je rekao da slijedi jedno posebno putovanje kroz znanje, razvoj inovativnosti i pozitivnog stava kod učenika prema prirodoslovlju, matematici i tehnici.

Također, Centar izvrsnosti znači priliku za druženje s ljudima sličnih interesa, ali i stjecanje novih poznanstva i učenje jedni od drugih, od starijih kolega, učenika s drukčijim podlogama, od iskusnih mentora.

Župan Matija Posavec naglasio je da izvrsnost treba poticati, a ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija za našu budućnost: „Otvaranjem današnjeg Centra izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije jedinstveni smo u Hrvatskoj u takvoj organizaciji Centra.  Hvala svima vama mentorima, učenicima, ravnateljici što ste pokazali da želite ulagati u sebe, u znanje i da želite nešto više i bolje. Pratimo vas i vaš rad i zaslužujete najbolje uvjete za svoje obrazovanje. Želim vam puno sreće i uspjeha i u budućnosti!“

Svih 17 nastavnika koji rade u Centru su kompetentni, iskusni i motivirani profesori, mentori učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima, članovi državnih povjerenstva, stručnih radnih skupina za izradu ispita na državnim maturama, profesori i mentori savjetnici, nagrađeni odgojno – obrazovni djelatnici. Iz područja matematike su profesori Tamara Srnec, Štefanija Požgaj, Mirjana Hranilović, Ljubica Blažinčić, Nina Mikolaj Varga, Miljenko Blažeka, Nikola Lepen. Iz područja biologije su profesori Žaklin Lukša, Lara Kralj, Nevenka Sinković, Tanja Šalamon. Iz područja kemije profesori su Krešimir Trojko, Davorka Majetić, Nikola Škvorc, a iz  fizike Melita Sambolek, Karmena Vadlja Rešetar i Nikola Friščić.

Timski rad kamen je temeljac modernog znanstvenog istraživanja, a upravo na taj način funkcionira obrazovni sustav u Međimurskoj županiji.