AUTONOMNI CENTAR ACT DOBITNIK NAGRADE ZA DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO

AUTONOMNI CENTAR ACT DOBITNIK NAGRADE ZA DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO

Autonomni centar – ACT dobitnik je Nagrade za društveno poduzetništvo za 2011. godinu. Organizatori dodjele nagrada bili su Forum socijalnog poduzetništva, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i British Council.

Društveno poduzetništvo stvara inovativna rješenja za trenutne društvene probleme te mobilizira kapacitete i resurse za održiv društveni razvoj. Organizacije, odnosno društvena poduzeća, koja djeluju u tom sektoru, od ostalih poduzeća na tržištu razlikuju se po tome što svoju uspješnost ne mjere samo putem dobiti koju su ostvarila, nego i stupnjem pozitivnih društvenih ili okolišnih promjena koje su proizvela – utjecajem na okoliš i društvo te razinom stvorenog društvenog kapitala. To su organizacije koje su u vlasništvu svojih zaposlenika i/ili članova, vođena su podjednako društvenim kao i ekonomskim ciljevima, a upravljana zajednički na demokratskim načelima.

Autonomni centar – ACT je pomogao osnivanje 4 društvena poduzeća. To su ACT Printlab d.o.o. – studio za grafički i web dizajn, ACT Konto d.o.o. za računovodstveno-knjigovodstvene usluge i porezno savjetovanje, Socijalna zadruga Humana Nova koja proizvodi tekstilne proizvode od recikliranog i ekološkog materijala i Centar za eko-društveni razvoj CEDRA Čakovec koji uslugama informiranja, savjetovanja i izobrazbe pomaže razvoj društvenog poduzetništva i lokalnih zajednica. U 2012./2013. godini planirano je osnivanje i razvoj još nekoliko društvenih poduzeća: eko-poljoprivredne socijalne zadruge, restorana s organskom/biodinamičkom hranom, centra za rehabilitaciju, edukaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, potrošačke zadruge, centra za pomoć u kući u formi socijalne zadruge.