380 MILIJUNA KUNA IZ FONDOVA EU-A ZA OBNOVU KULTURNE BAŠTINE

380 MILIJUNA KUNA IZ FONDOVA EU-A ZA OBNOVU KULTURNE BAŠTINE

kultura-povijest0Vjerojatno do kraja listopada, a najkasnije do kraja ove godine bit će raspisan natječaj za korištenje financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU-a temeljenih na obnovi kulturne baštine za turističke svrhe, a ukupan iznos nepovratnih financijskih sredstava je 380 milijuna kuna.

Naglasak u korištenju tih financijskih sredstava je stavljanje kulturnog dobra za turističke svrhe, a prijavljivači trebaju, među ostalim, planiratinova radna mjesta i povećanje broja posjetitelja kulturnim dobrima, za čiju bi se obnovu koristili financijskim sredstvima EU fondova.
Provedbom projekata zaštite kulturne kulturne prijavitelji će za tu namjenu moći ostvariti bespovratno korištenje novca iz EU fondova od 5 do 100 milijuna kuna, ali prije toga, nužno je izraditi kvalitetnu projektnu i plansku dokumentaciju.

Prijavitelji za korištenje financijskih sredstava iz EU fondova za obnovu kulturne baštine mogu biti tijela javne vlasti na svim razinama, od državne do općinske, ali i vlasnici kulturnih dobara.

Pozivaju se sve  jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj koje imaju barem jedno nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske da se prijave na natječaj za korištenje financijskih sredstava iz EU fondova za obnovu.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.