15 GODINA RADA NA RAZVOJU MEĐIMURJA

15 GODINA RADA NA RAZVOJU MEĐIMURJA

#kreativnost

#suradnja

#preuzimanje inicijative

#prilagodljivost

glavne su karakteristike REDEA-e koje nas obilježavaju već 15 godina, sve od kada nas je bilo četvero na samom početku pa do danas kada nas je 24.

Naših 15 godina neprekinutog rada na razvoju Međimurja svečano je obilježeno u petak 13. 12. 2019. godine. U društvu mnogobrojnih uzvanika, našeg najpoznatijeg standup komičara Vlatka Štampara u ulozi moderatora te glazbenog dua „Potočnik&Šenjug“, prisjetili smo se samih početaka te rezultata petnaestogodišnjeg rada. Do sada su provedena 62 projekta, 11 ih je u trenutno provedbi, a ukupne su vrijednosti preko 53 milijuna EUR. No, nisu projekti jedino čime se bavimo, a s obzirom na to da se mnogi još uvijek pitaju što mi zapravo radimo, pokušali smo to prikazati kroz jedan radni dani REDEA-inog Super heroja. Tko je propustio svečanost, video može pogledati ovdje, a fotografije s proslave na našoj Facebook stranici.

Kako je sve počelo? Naša prethodnica Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d. o. o. osnovana je 2004. godine kao odgovor na potrebu da započne sustavno bavljanje strateškim planiranjem i rješavanje razvojnih potreba kroz EU projekte. Prvi strateški dokument u obliku regionalnog operativnoh programa (ROP) izrađen je dvije godine kasnije. Nakon toga slijedi provedba soft EU projekata financiranih iz prekogranične suradnje sa Slovenijom i Mađarskom kroz koje smo brusili zanat. Razvoj koncepta Centra znanja na prostoru bivše vojarne bio nam je povjeren na koordinaciju 2007. godine, a danas je primjer strateškog pristupa upravljanju takvim kompleksom.

Tijekom izrade prve generacije Županijske razvojne strategije 2011. godine identificirani su strateški projekti pa su od 2013. godine pripremani infrastrukturni projekti za financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Najveći broj projekata prijavljen je tijekom 2016. i 2017. godine, nakon čega slijedi najveći investicijski ciklus u Međimurju koji još traje.

U skladu s promjenama u zakonodavnom okruženju 1. srpnja 2018. osnovana je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA koja nasljeđuje poslove regionalnog koordinatora od REDEA d. o. o., te se u prvom redu koncentriramo na podršku javnopravnim tijelima.

Organizacije za posebna razvojna pitanja u posljednjih su više od deset godina osnivane pod okriljem REDEA-e. Tako je Međimurska energetska agencija MENEA d. o. o. osnovana u sklopu projekta 2008. godine dok je godinu kasnije počela provedba projekta Tehnološko-inovacijskog centra koji danas djeluje kao posebno trgovačko društvo koje upravlja s tri zgrade poslovnog inkubatora s gotovo 50 stanara (inkubiranih poduzeća). Kao dio projekta razvoja istraživačke infrastrukture aktivno smo sudjelovali u osnivanju Metalske jezgre Čakovec osnovane 2018. godine.

Koji su planovi u budućnosti? Ravnateljica Sandra Polanec Marinović napomenula je da ćemo i dalje raditi na razvoju Međimurja: „Pripremamo se za izradu plana razvoja kojim ćemo odrediti ciljeve do 2027. godine, a u sklopu toga pripremat ćemo i strateške projekte. Ideja ne ponestaje.“

Zahvaljujemo svim partnerima na podršci i suradnji ovaj dugi niz godina! Okrećemo se budućnosti i novim planovima kako bi naše malo Međimurje i dalje raslo.

Vaši super heroji i super heroine.