TIC NA RADIONICI O KORIŠTENJU VISOKIH TEHNOLOGIJA U PREZENTACIJI KULTURNE BAŠTINE U DARMSTADTU

TIC NA RADIONICI O KORIŠTENJU VISOKIH TEHNOLOGIJA U PREZENTACIJI KULTURNE BAŠTINE U DARMSTADTU

Troje djelatnika REDEA-e koji rade na projektu Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje sudjelovalo je 23. veljače u radionici o korištenju visokih tehnologija u zaštiti i prezentaciji kulturne i povijesne baštine. Radionicu je organizirala partnerska organizacija TIC-a, INI-Novation u njemačkom gradu znanosti Darmstadtu u prostorima Fraunhofer IGD instituta. Predstavljene su trenutno najsuvremenije  tehnologije za 3D vizualizaciju i skeniranje, tvrtke koje primjenjuju nove tehnologije za prezentaciju kulturnih sadržaja, te neki od izrazito inovativnih i uspješnih projekata u ovom području.

 
Na radionici je predstavljen i višestruko nagrađivani Geanium softver za interaktivnu kronološku vizualizaciju razvijen od hrvatske tvrtke King ICT s kojom TIC surađuje. Velik interes za primjenu Geanium softvera pokazali su prisutni predstavnici muzeja i ostalih kulturnih institucija te je izgledno da će softver uskoro biti primijenjen na vodećem kulturnom portalu u Njemačkoj. Na radionici je raspravljano i o budućim projektima na kojima će TIC surađivati s predstavljenim tvrtkama.
 
Prisutni su imali prilike upoznati se i s zanimljivim tehnologijama na kojima istraživači Fraunhofer instituta trenutno rade kao što su: HeyeWall (veliki zid za 3D prikaz visoke rezolucije), OmniWall (sustav za video projekciju od 360 stupnjeva);  Multitouch Table; Ambient Assisted Living Lab (interaktivni životni prostor); uređaji za bezdodirnu interakciju s računalnim sustavima koji koriste kapacitivne senzore itd.
 
 
Linkovi i dodatne informacije o radionici i predstavljenim tvrtkama i tehnologijama navedeni su u nastavku:
 
Fraunhofer IGD Institut je vodeći svjetski institut za primijenjena istraživanja u vizualnom računalstvu koje uključuje računalnu grafiku, računalnu viziju te virtualnu i pojačanu stvarnost (VR & AR). Više informacija o Fraunhofer institutu za dostupno je na internetskim stranicama instituta: www.igd.fraunhofer.de
 
Tvrtka INI-Novation s kojom REDEA radi na razvoju Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje nastala je kao spin-off INI-GraphicsNet-a, svjetske mreže sveučilišta, instituta i kompanija stvorene oko Grupe za interaktivne grafičke sustave Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu koje je između ostalog poznato i po razvoju MP3 tehnologije. Više informacija o tvrtki INI-Novation dostupno je na internetskim stranicama tvrtke: www.ini-novation.com
 
Više informacija o Geanium softveru dostupno je na internetskim stranicama: www.geanium.com
 
Tvrtke i institucije koje su predstavile tehnologije:
  
 
Predstavljene tehnologije Fraunhofer IGD instituta: