RIVNENSKA OBLAST NOVI JE PRIJATELJ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

RIVNENSKA OBLAST NOVI JE PRIJATELJ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Od četvrtka do subote u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravilo je izaslanstvo iz ukrajinske Rivnenske oblasti, predvođeno guvernerom Vasylom Bertashem. U trodnevnom posjetu obišli su međimurske kulturne i prirodne znamenitosti, poduzeća i institucije te se uvjerili da je naša županija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj. Kruna posjeta bilo je potpisivanje Sporazuma o trgovinskoj, gospodarskoj, znanstvenoj i kulturnoj suradnji između dviju regija.

U petak su posjetili i obišli Centar znanja Međimurske županije, gdje je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović predstavila naše aktivnosti, posebno u kontekstu podrške poduzetništvu odnosno razvoja gospodarstva. Budući da je uz guvernera i suradnike u Međimurje stiglo i jedanaesteročlano gospodarsko izaslanstvo, voditelj odjela za razvoj gospodarstva Jako Horvat održao je prezentaciju o mogućnostima ulaganja. Nakon toga, direktor za poslovni razvoj Ivan Plačko upoznao ih je s aktivnostima i ponudom usluga Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

 

Inače, do povezivanja Međimurske županije s Rivnenskom oblasti došlo je na inicijativu ukrajinskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj nj.e. Oleksandra Levchenka. Ta ukrajinska regija ima oko milijun i 200 tisuća stanovnika, nalazi se u zapadnom dijelu zemlje, a gospodarski je dosta slična Međimurskoj županiji. Središte oblasti je grad Rivne koji ima oko 250 tisuća stanovnika.

6

DSC03676