PROJEKT SEFIK: POSJET ZAPADNOJ FLANDRIJI

PROJEKT SEFIK: POSJET ZAPADNOJ FLANDRIJI

U okviru projekta SEFIK (Seeds for Innovative Knowledge) od 12. do 15. listopada 2009. predstavnici REDEA-e i Međimurskog veleučilišta boravili su u posjetu Zapadnoj Flandriji, pokrajini u Flamanskoj regiji Belgije. Uz upoznavanje i definiranje mogućnosti suradnje između Međimurskog veleučilišta i tamošnjeg tehničkog sveučilišta KATHO, održan je sastanak s međunarodnim odjelom Trgovačke i industrijske komore – VOKA, koja je već utvrdila postojanje interesa svojih članica za suradnju s Hrvatskom. Za sljedeći susret dogovoren je sastanak s poduzetnicima kojima bi se predstavile konkretne mogućnosti za suradnju s međimurskim gospodarstvom. Uz to, razmijenjena su iskustva u provođenju projekata usmjerenih malom i srednjem poduzetništvu te su utvrđene mogućnosti suradnje institucija za podršku poduzetništvu. 

U kontaktu s Razvojnom agencijom Zapadne Flandrije (POM) uočeni su zanimljivi primjeri razvoja poslovnih i inovacijskih centara u sektorima obnovljivih izvora energije i zdravstvene skrbi s kojima je moguće povezati Tehnološki-inovacijski centar Međimurje koji će raditi na sličnom principu. Riječ je o centrima koji povezuju sveučilište i gospodarstvo, a to je također zadatak međimurskog TIC-a.

Još jedno područje koje je bilo temom posjeta bila je poljoprivreda – od načina na koji Pokrajina Flandrija podupire njen razvoj, preko uključenosti sveučilišta, do aktivnosti umrežavanja samih poljoprivrednika – sve s ciljem povećanja konkurentnosti.   

Cilj je projekta SEFIK, koji traje do rujna 2010. godine, uspostaviti konkretnu suradnju, u prvom redu, obrazovnih i gospodarskih institucija iz Zapadne Flandrije i Međimurske županije. Projekt sufinancira Vlada Flandrije, a ukupna mu je vrijednost 85.844,50 €. Uspostavljanje i jačanje suradnje s institucijama diljem Europe iznimno je važno kako bi se proširila baza pouzdanih i iskusnih partnera za prijavu međunarodnih projekata. Zapadna Flandrija kao pogranična pokrajina (graniči s Francuskom, Nizozemskom i Velikom Britanijom) posebno je zanimljiva za Međimursku županiju za razmjenu iskustava u prekograničnoj suradnji.

Projektne aktivnosti koje slijede vezane su uz primjenu metodologije “Knowledge Valorization”, koja osigurava dodanu vrijednost u obrazovanju te ga povezuje s gospodarstvom, kroz uključivanje praktičnih primjera iz gospodarstva u teorijska predavanja, posjete poduzećima, stručne prakse te na kraju pripremu završnih radova koji rješavaju problem konkretnog poduzeća. Belgijska su iskustva vrlo pozitivna što se moglo iščitati u komunikaciji sa svim uključenim stranama – predavačima, studentima i poduzetnicima. Značaj i efekti ovakve suradnje promovirani su na dodjeli nagrada za najbolje završne radove (Innovation Awards) u Bruggeu 14.10.2009., događaju koji svake godine dobiva sve veću pažnju tamošnje javnosti.