PREDSTAVLJENI PROJEKTI GOSPODARSKE ŠKOLE ČAKOVEC I MEÐIMURSKOG VELEUČILIŠTA U ČAKOVCU

PREDSTAVLJENI PROJEKTI GOSPODARSKE ŠKOLE ČAKOVEC I MEÐIMURSKOG VELEUČILIŠTA U ČAKOVCU

U petak, 26.11.2010. u Scheierovoj zgradi u Čakovcu medijima i javnosti predstavljena su tri projekta koja su Gospodarska škola Čakovec i Međimursko veleučilište Čakovec uspješno prijavili na natječaj za sredstva Europske unije u okviru programa pretpristupne pomoći Republici Hrvatskoj IPA – Razvoj ljudskih potencijala.

Gđa Sabrina Blajda, ravnateljica Gospodarske škole Čakovec, uvodno je govorila o važnosti učenja te se  kratko osvrnula na projekte Agrofutura i Agronet koje će Gospodarska škola provoditi u idućih 14, odnosno 12 mjeseci.  Nakon toga projekt Agronet detaljnije je predstavila gđica Iva Masten, voditeljica projekta, naglasivši kako je cilj projekta stvoriti regionalnu mrežu obrazovnih institucija u poljoprivredi koja nudi obrazovne programe za odrasle, a koji su usklađeni s potrebama na tržištu rada. Regionalnu mrežu činit će svi partneri u projektu – Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Bedekovčina i Prirodoslovna škola Karlovac, uz podršku Udruge zaposlenika poljoprivrednih škola Hrvatske. Prva generacija polaznika pohađat će programe obrazovanja odraslih koji će biti izrađeni kroz projekt već iduće godine.

Gospodin Vladimir Masten predstavio je projekt Agrofutura, usmjeren na uspostavu sustava transfera tehnologije i znanja od akademske zajednice prema krajnjim korisnicima, uz jačanje kapaciteta strukovnih profesora i savjetnika profesionalnih institucija. Modernizacija procesa učenja i rad na prihvaćanju tehnoloških noviteta tako će biti u fokusu ovog projekta u okviru kojeg će u Čakovcu biti opremljen centar za hidroponski uzgoj povrća. Partneri na projektu su Srednja škola Bedekovčina, Udruga zaposlenika poljoprivrednih škola Hrvatske i Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA.

Slijedilo je predstavljanje projekta Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Gđa Nevenka Breslauer, dekanica Veleučilišta, istaknula je kako je dobivanje sredstava u okviru ovog natječaja velik uspjeh za Veleučilište, te je napomenula kako je Veleučilite već uključeno u druge razvojne projekte. Sam projekt Office manager predstavio je gospodin Bruno Trstenjak, voditelj projekta, istaknuvši kako će krajnji rezultat projekta biti razvoj novog kurikuluma za voditelja ureda. Partner u projektu je Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, a tijekom projekta po jedna grupa polaznika usavršit će se kroz navedeni program u Čakovcu i u Virovitici.

Sva tri projekta već su započela s provedbom, a tehničku pomoć u pripremi projektnih prijedloga prijaviteljima je pružila Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA. Same sheme dodjele bespovratne pomoći unutar kojih su ostvareni ovi projekti razvila je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja će također pružiti i svu potrebnu potporu ustanovama za obrazovanje odraslih tijekom provedbe njihovih projekata.