PREDSTAVLJEN NACIONALNI KATALOG “RURALNI TURIZAM HRVATSKE”

PREDSTAVLJEN NACIONALNI KATALOG “RURALNI TURIZAM HRVATSKE”

ruralni_turizamRuralni turizam glavni je čimbenik u aktivaciji i održivom razvoju ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovi održivog razvoja. Strateški ciljevi hrvatskoga turizma u ruralnom području orijentirani su na ravnomjeran regionalni razvoj, samozapošljavanje i motiviranje mladih na ostanak na selu. Kako Hrvatska ima puno neiskorištenih potencijala, putem poticanja izrade razvojnih programa potiče se njihova realizacija državnim bespovratnim potporama.
“Daljnjim usmjeravanjem snaga na ulaganja u razvitak ruralnog turizma, na unapređenje obnove objekata i područja značajnih povijesnih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti te na poticanje plasmana kvalitetnih autohtonih i tradicijskih proizvoda hrvatskog sela putem turizma, možemo stvoriti veće mogućnosti zapošljavanja stanovništva koje živi i stvara na ruralnom prostoru”, poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher u Hrvatskoj gospodarskoj komori, na predstavljanju prvog nacionalnoga kataloga – Ruralni turizam Hrvatske – koji je prvi put na jednome mjestu objedinio ponudu cjelovitoga ruralnog turizma.

Ostvarenjem ovog projekta, u suradnji s Ministarstvom turizma RH, Hrvatska gospodarska komora ostaje jedan od nositelja nacionalne promocije ekoloških i tradicijskih proizvoda, sela, poljoprivrede, hrane, turizma te hrvatske kulture i baštine, koje već niz godina uspješno promiče putem projekata “Hrvatska kvaliteta”, “Izvorno hrvatsko” i “Kupujmo Hrvatsko”. “Turizam na kontinentu nije nepoznanica, nego tradicija koja traje već stotinu godina”, kazala je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić, istaknuvši kako je cilj ovoga projekta umrežavanje poslovnih subjekata ruralnog turizma te daljnje profiliranje i promocija proizvoda i usluga ruralnog turizma Hrvatske. Prvi put na jednome mjestu objedinjena je ponuda ruralnog turizma Hrvatske, koja obuhvaća objekte sa smještajnim kapacitetima, izletišta, kušaonice, vinotočja, etnografske zbirke i sve ostale ugostiteljske usluge i usluge u turizmu koje se pružaju u ruralnim prostorima Hrvatske.

Više o ovome možete pročitati ovdje.

Prezentacije s promocije kataloga možete pogledati ovdje.