PREDSTAVLJEN IPA PROJEKT „RAZVOJ INVESTICIJSKOG OKRUŽENJA“

PREDSTAVLJEN IPA PROJEKT „RAZVOJ INVESTICIJSKOG OKRUŽENJA“

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj predstavili su 20. listopada 2010. u Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu IPA projekt „Razvoj investicijskog okruženja“. Cilj projekta je povećanje znanja i sposobnosti hrvatskih županija za privlačenje izravnih inozemnih ulaganja, odnosno razvoj povoljne ulagačke klime, što bi u konačnici trebalo rezultirati povećanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva općenito.

Predstavljanju projekta prisustvovao je i župan g. Ivan Perhoč, a u uvodnim govorima ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, g. Ðuro Popijač, te šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, g. Paul Vandoren, naglasili su njegovu važnost za privlačenje novih inozemnih ulaganja u Republiku Hrvatsku. Ministar g. Ðuro Popijač rekao je kako je ovaj projekt sukladan vladinom programu gospodarskog oporavka u kojem su izravna strana ulaganja ocijenjena prioritetnim, a šef Delegacije Vandoren je dodao kako Hrvatska mora izgraditi poželjnu klimu za strane ulagače, što nužno uključuje borbu protiv korupcije i učinkovit rad institucija.

Ovaj projekt vrijedan 2.5 milijuna eura financiran putem komponente III C IPA programa jedan je od najvrjednijih ugovora o uslugama financiranih od strane EU koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj te ujedno jedan od najvećih projekata o privlačenju stranih investicija koji se trenutačno provode u Europi.

Međimurska županija, koja je još 2006. certificirana kao „Hrvatska regija pogodna za ulaganje“, sudjeluje i u ovom projektu radi daljnjeg unaprjeđenja razine spremnosti za privlačenje inozemnih ulagača. Ovaj inovativan i visokovrijedan projekt vodi tim međunarodnih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u provedbi projekata, u uskoj suradnji s hrvatskim stručnjacima.

U okviru događanja predstavljena je i web stranica projekta http://www.icpr3.org, na kojoj se mogu naći sve informacije o programu.