POTPORA HRVATSKOJ U PROGRAMU RAZVOJA LJUDSKIH POTENCIJALA

POTPORA HRVATSKOJ U PROGRAMU RAZVOJA LJUDSKIH POTENCIJALA

Komponenta IV Instrumenta pretpristupne pomoći IPA – Razvoj ljudskih potencijala namijenjena je pružanju pomoći zemljama kandidatkinjama u razvoju politika te ih priprema za provedbu i upravljanje kohezijskom politikom Zajednice, posebno Europskim socijalnim fondom. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) prošli je tjedan uputilo poziv na partnerske konzultacije vezane za Operativni program Razvoj ljudskih potencijala.

Predstavljeni su programi financiranja koji će biti na raspolaganju u tri faze: u prvoj fazi govorimo o dodjeli bespovratnih sredstava – IPA 2007-2009, odnosno do kraja ove godine, druga faza obuhvaća razdoblje od 2010.-2011., a treća faza vezana je uz korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju po ulasku u Europsku uniju.

Operativnu strukturu odgovornu za upravljanje IV. komponentom IPA-e koja se odnosi na provedbu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala” čine MINGORP,  MZOS, MZSS, Agencija za strukovno obrazovanje (ASO) i HZZ.

Programi dodjele sredstava za prvu fazu su formulirani i spušteni na provedbu HZZ-u i ASO-u, a imaju za cilj pružanje  potpore skupinama koje se nalaze u nepovoljnom položaju u pristupu zapošljavanju te pružanje potpore skupinama koje se nalaze u nepovoljnom položaju u pristupu obrazovanju. Prema indikativnim podacima, u ovoj godini HZZ će raspisati 5 natječaja. “Žene na tržištu rada“ trebao bi krenuti prvi i to već u kolovozu ove godine. Informacije su dostupne na stranici www.hzz.hr/dfc. Agencija za strukovno obrazovanje najavila je raspis triju natječaja od kojih bi, prema najavama, natječaj„Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje“ mogao biti objavljen u listopadu. Uskoro će zaživjeti i stranica www.aso.hr/defco koja će dati pregled svih dostupnih natječaja koje provodi ASO.

Grant scheme za drugu fazu IPA-e odnose se na razdoblje 2010.-2011. Nositelji mjera bit će HZZ, MZOS i ASO. Novost je ove faze činjenica da će se na popisu prihvatljivih partnera naći i poduzeća te institucije za visokoškolsko obrazovanje. Sve informacije o ovim natječajima moći će se naći na stranicama provedbenih tijela.

Treća faza odnosi se na korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF), koja će po opsegu daleko nadmašiti dostupne potpore iz IPA programa. Upravo je zbog toga izrazito bitno što bolje definirati prioritete i mjere na području razvoja ljudskih potencijala koji će se financirati u, indikativno, razdoblju od 2012.-2013. Za rujan ove godine predviđene su sljedeće konzultacije vezano uz korištenje sredstava iz ESF-a.

Pregled natječaja koji će biti raspisani ove ili početkom iduće godine