POTPISAN UGOVOR O SUFINANCIRANJU PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA CENTAR ZNANJA U ČAKOVCU

POTPISAN UGOVOR O SUFINANCIRANJU PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA CENTAR ZNANJA U ČAKOVCU

 

Jučer, 4. travnja 2013. godine, u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) potpisani su ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije za sedam projekata javne poslovne i turističke infrastrukture, potencijalno vrijednih 17, 3 milijuna eura. Među njima je i Centar znanja u Čakovcu, točnije, njegova prva faza koja se odnosi na rekonstrukciju tri objekta površine 3 237 m2 na području kompleksa bivše vojarne procijenjene vrijednosti investicije 3.5 milijuna EUR. Uz Branka Grčića, potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, ugovor je u ime Međimurske županije kao investitora potpisao župan Ivan Perhoč. Vrijednost ugovora iznosi 1.122.642,90 kn, od čega će MRRFEU sufinancirati 85%.


Centar znanja naziv je projekta revitalizacije kompleksa bivše vojarne Nikola Zrinski u Čakovcu koji je započet prijenosom vlasništva nad prostorom s MORH-a na Međimursku županiju 2007. godine. Riječ je o dugoročnom projektu, kojim koordinira Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o., a čiji je cilj na jednom mjestu okupiti različite institucije ključne za razvoj Međimurske županije i šire regije kako bi se u konačnici osigurali preduvjeti za jačanje konkurentnosti gospodarstva. Do sada su ulaganjem Međimurske županije, Svjetske banke i sredstvima iz pretpristupnih programa EU-a u funkciju stavljena četiri objekta u kojima djeluju Međimursko veleučilište u Čakovcu s tri studijska programa i šestotinjak studenata, zatim Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje s poslovnim inkubatorom u kojem djeluje 17 mahom informatičkih tvrtki te Međimurska energetska agencija MENEA, MIN – Međimurje, investicije, nekretnine i Turistička zajednica Međimurske županije.


Prva faza daljnjeg razvoja Centra znanja za koju će spomenutim ugovorom biti sufinancirana projektna dokumentacija, a početak radova planiran je sredinom 2014. godine, obuhvaća uspostavljanje Metalske jezgre (razvojni i edukacijski centar za potrebe jačanja konkurentnosti međimurske metalske industrije) i ITEO – Instituta za promicanje kulture znanja (mjesto informiranja o Centru znanja i djelatnostima ITEO-a čija bi svrha bila popularizacija znanosti i usmjeravanje učenika osnovnih i srednjih škola prema prirodnim i tehničkim znanostima kroz programe neformalnog obrazovanja, kao i provođenje programa cjeloživotnog učenja za osobe zainteresirane za daljnji profesionalni razvoj), te osiguravanje dodatnih inkubacijskih prostora za Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).


Ovo je jedan od sedam projekata koji su prvi među 32 projekta javne i poslovne turističke infrastrukture kojima MRRFEU u okviru Programa za pripremu i provedbu razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova osigurava tehničku pomoć u pripremi i sufinanciranje projektne dokumentacije.


U okviru Programa za pripremu i provedbu razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova u 2013. godini, do 15. travnja otvoren je javni poziv za dostavu projektnih ideja regionalnih razvojnih projekatal.


„To je nova prilika za kreativnost i stvaranje kvalitetnih projekata za financiranje iz fondova EU, posebice onih okrenutih novim tehnologijama  što je i jedan od ciljeva EU“, istaknuo je Branko Grčić, pozivajući sve zainteresirane prihvatljive prijavitelje da dostave projektne ideje, a one najkvalitetnije će ministarstvo pomoći kako bi se stvorila zaliha projekata za financiranje iz EU fondova.

 

Potpisivanje_ugovora