OTVOREN REGIONALNI CENTAR STRUKOVNOG OBRAZOVANJA U ODRŽIVOJ GRADNJI I OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

OTVOREN REGIONALNI CENTAR STRUKOVNOG OBRAZOVANJA U ODRŽIVOJ GRADNJI I OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

U športskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec 7. studenog održano je svečano predstavljanje projekta REVETIS u okviru kojega je osnovan Regionalni centar strukovnog obrazovanja u održivoj gradnji i obnovljivim izvorima energije. Ravnatelj Graditeljske škole Zoran Pazman ukratko je predstavio projekt i njegove rezultate nakon čega su uslijedila izlaganja voditelja projektnog tima i ključnih sudionika na projektu te prigodni govori uzvanika. Predstavljanje je obogaćeno predstavom dramske i nastupom glazbene skupine učenika Graditeljske škole. Nakon uvodnog dijela predstavljeni su izložbeni prostor te novi informatički praktikum koji su uređeni i opremljeni u okviru projekta.

 
Projekt je financiran iz programa CARDS 2003 u okviru projekta Unapređenje strukovnih škola i strukovnog obrazovanja. Financijsku podršku ostvarenju projekta dali su Europska unija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz suradnju Agencije za strukovno obrazovanje. U projektu je svojim donacijama sudjelovao i velik broj poduzeća koja se bave održivom gradnjom, obnovljivim izvorima energije i povezanim područjima.

Ciljevi ostvareni provedbom ovog projekta u proteklih godinu dana su uspostava partnerstva Energetskog instituta Hrvoje Požar i Graditeljske škole Čakovec; razvoj novog nastavnog plana; izgradnja i opremanje laboratorija za održivu gradnju i obnovljive izvore energije; izrada nastavnih materijala iz područja održive gradnje i obnovljivih izvora energije; te obrazovanje profesora, učenika i stanovnika grada i županije u području održive gradnje i obnovljivih izvora energije. Ciljne skupine ovog projekta su učenici Graditeljske škole i građani Međimurske županije koji će putem formalnog i neformalnog obrazovanja steći znanja iz područja održive gradnje i obnovljivih izvora energije što će rezultirati boljom usklađenosti između kvalifikacija učenika i potreba tržišta rada.

 
Osnivanjem Regionalnog centra, kao i Međimurske energetske agencije, stvaraju se temelji za budući energetski razvitak Međimurske županije, a samim time i mogućnost za razvoj sektora povezanog sa održivom gradnjom i obnovljivim izvorima energije. Ovaj sektor može u budućnosti igrati važnu ulogu u razvoju županije pa navedenim institucijama želimo uspješan rad i plodonosnu suradnju.

 

Više podataka o projektu dostupno je na slijedećim web mjestima: