ONLINE TEČAJ: SUSTAVI ZA KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U ZGRADARSTVU

ONLINE TEČAJ: SUSTAVI ZA KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U ZGRADARSTVU

Jedna od ključnih aktivnosti projekta NIMSEC je razvoj i organizacija međunarodnih online tečajeva iz područja obnovljivih izvora energije u zgradarstvu za tehničare i inženjere. Tečaj je osmislilo i provodi ga Odjel za elektromehaničko inženjerstvo Sveučilišta u Burgosu u Španjolskoj kao partner na NIMSEC projektu.

Cilj specijaliziranog online tečaja o sustavima za korištenje Sunčeve energije i ostalim sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije u zgradarstvu je edukacija arhitekata, inženjera i tehničara koji žele steći dodatna tehnička znanja iz područja obnovljivih izvora energije.

Kao rezultat edukacije očekuje se da će polaznici nakon završetka tečaja moći razumjeti osnovnu ulogu koju obnovljivi izvori energije imaju u današnjem zgradarstvu te dizajnirati i upravljati sustavima za primjenu Sunčeve energije i sustavima za primjenu drugih vrsta obnovljivih izvora energije u zgradarstvu.

Program se sastoji od 4 modula:

  • Energetski sustavi u zgradama i energetski propisi u EU
  • Sunčevo zračenje
  • Sustavi za korištenje Sunčeve energije
  • Ostali obnovljivi izvori energije u zgradarstvu (geotermalna energija, biomasa, itd.)

Tečaj će biti izvođen kroz web-bazirano okruženje za udaljeno učenje Sveučilišta u Burgosu – UBUcampus-e. Ova virtualna platforma omogućuje dostavu elektroničkih priručnika i dokumenata, dostupnost inženjerskih softverskih alata, simulacija, animacija i upitnika te izvođenje vježbi. U skladu s navedenim očekivanim rezultatima, osnovna procjena sudionika u tečaju oslanja se na izvedene vježbe i završni projektni zadatak koji će pokazati u kojoj mjeri je polaznik postao stručan za obnovljive izvore. Za svaki od 4 modula potrebno je približno 5 sati rada izravno na UBUcampus-e sustavu te dodatnih 20 sati samostalnog rada, ukupno 100 sati rada. Procijenjeno trajanje tečaja je 12 tjedana. Provedba tečajeva počet će krajem ožujka, a trajat će do lipnja 2010. godine. Polaznici će steći korisna tehnička znanja iz područja obnovljivih izvora energije, no sam tečaj nije akademski akreditiran.

U okviru NIMSEC projekta sudjelovanje će biti besplatno za 10 polaznika iz Hrvatske. Tečaj će biti provođen za dvije skupine polaznika. Prvu skupinu činit će 5 polaznika s akademskim stupnjem VSS/VŠS odnosno prvostupnik/magistar građevinske, elektrotehničke, strojarske struke ili arhitekture. Drugu skupinu činit će 5 polaznika građevinske, elektrotehničke ili strojarske struke sa srednjom stručnom spremom. Jedina razlika u tečajevima će biti u ocjenjivanju polaznika dok će sami moduli biti isti za boje skupine polaznika. Službeni jezik tečajeva, završnog rada i sve korespondencije povezane s njima je engleski.

Kandidati trebaju zadovoljavati sljedeće uvjete:

  • SSS, VSS/VŠS odnosno prvostupnik/magistar građevinske, elektrotehničke, strojarske struke ili arhitekture
  • Dobro poznavanje engleskog jezika.

Prijava se sastoji od sljedećih dokumenata (prihvatljive su i elektroničke verzije):

  • Ispunjene prijavnice za tečaj (dokument Annex1_ApplicationForm_OnLineCourse)
  • Kratkog pratećeg pisma o motivaciji za sudjelovanje u tečaju (do 1000 znakova na engleskom jeziku)
  • Kratkog životopisa na engleskom jeziku
  • Preslike sveučilišne diplome ili srednjoškolske svjedodžbe

Prijave je potrebno slati na dolje navedenu adresu. Rok za slanje prijava je 18.03.2010. u 12 sati.

Kontakt osoba za pitanja u vezi tečajeva:
Ivan Plačko, dipl. inf.
Voditelj projekta NIMSEC za REDEA-u
Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA d.o.o.
Bana Josipa Jelačića 22, HR-40000 Čakovec
e-mail:
ivan.placko@redea.hr
Tel: +385 (0)40 395 542
Fax: +385 (0)40 395 142
GSM: +385 (0)99 212 0581
web:
www.redea.hr

 

Projekt NIMSEC – Novi i integrirani model energetski održivih zajednica dio je Intelligent Energy Europe programa Europske unije Inteligentna energija u Europi za promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projekt je fokusiran na poboljšanje energetske učinkovitosti i udjela energije iz obnovljivih izvora na lokalnoj razini. Ovo će biti postignuto kroz niz mjera usmjerenih na postizanje energetske održivosti u zajednicama u kojima budu primijenjene. Više informacija o projektu dostupno je na slijedećem linku: http://www.redea.hr/r_index.php?t=sc&id=166&mid=163