ODRŽAN SEMINAR O RURALNOM TURIZMU

ODRŽAN SEMINAR O RURALNOM TURIZMU

 

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s uredom Europske komisije za tehničku pomoć TAIEX, organizirala je 7.11. u Osijeku Seminar o ruralnom turizmu. Isti seminar održan je i 6.11. u Šibeniku, a oba su naišla na izrazito velik interes publike. Cilj seminara bio je jačanje ruralnog turizma u Hrvatskoj kroz upoznavanje s politikama i praksama u zemljama EU.

Uz vrsne strane predavače – stručnjake iz Engleske, Latvije i Španjolske koji su svoja vrijedna iskustva podijelili s domaćom publikom i predstavili im konkretne primjere uspješnog poslovanja i modele udruživanja u ruralnom turizmu – na seminaru su sudjelovali i predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koji su prezentirali mogućnosti za dobivanje bespovratnih i kreditnih sredstava za financiranje investicija u ruralnom turizmu. Ukratko su predstavljene i planirane promjene postojećih uredbi na tom području, koje bi omogućile lakše i jednostavnije poslovanje poduzetnicima u ruralnom turizmu. Zainteresirani su također upoznati s relevantnim informacijama o IPARD programu, direktivama i propisima u zemljama EU vezano uz ruralni turizam, prodaji proizvoda i usluga u turizmu i sl. Svi materijali i prezentacije korištene na seminaru dostupni su na stranici www.hgk.hr.

Iako je razvoj ruralnog turizma u Hrvatskoj na samom početku, ovakvi stručni skupovi i velika zainteresiranost sudionika svjedoče o pozitivnim pomacima u zemlji u kojoj 92% ukupne površine čine ruralna područja sa 40% ukupnog stanovništva Hrvatske.