OBJAVLJEN NATJEČAJ U OKVIRU PROJEKTA ACES ZA PREKOGRANIČNA ŠKOLSKA PARTNERSTVA

OBJAVLJEN NATJEČAJ U OKVIRU PROJEKTA ACES ZA PREKOGRANIČNA ŠKOLSKA PARTNERSTVA

Međunarodna mreža srednjih škola (ACES) peti put zaredom organizira natjecanje za prekogranična školska partnerstva. U europskoj godini volontiranja, tema natječaja je: „Izgradite mostove u društvu – volontirajte u vašim zajednicama!“. Škole iz Hrvatske, kao i 14 zemalja regije mogu do 30. travnja 2011. podnijeti prijedloge projekata, a međunarodni žiri izabrati će najbolje projekte. Pobednici dobivaju financijska sredstva i podršku tijekom samog provođenja projekta.

Inicijative pomoći vršnjacima sa poteškoćama u učenju, organizacije koncerata u staračkim domovima, angažiranje mladih i starih u zaštiti životne sredine, borba protiv diskriminacije kao i mnoge druge inicijative mogu biti dio jednog volonterskog projekta prekogranične školske suradnje. Jedan od ciljeva godine volontiranja u Europi je jačanje svijesti ljudi i promoviranje vrijednosti angažiranja u slobodno vrijeme, bez financijske naknade. Svatko može biti volonter, a pored osobne satisfakcije ovo pruža i puno mogućnosti za učenje. 

 

Školsku mrežu ACES osnovala je Zaklada ERSTE 2006. godine u suradnji sa neprofitnom organizacijom VČELI DOM iz Slovačke, i Interkulturalnim centrom iz Austrije. ACES ima za cilj da poveže nastavnike i učenike iz srednje i jugoistočne Europe i tako premosti granice. Ovu inicijativu podržavaju i sva ministarstva prosvjete zemalja sudionica. Do sada je oko 16.000 učenika i 2000 profesora sudjelovalo u projektu.

Ove godine, zemlje koje se mogu prijaviti za projekte su Albanija, Austrija, BIH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Detaljne informacije o projektu ACES možete vidjeti na internet stranici: http://www.aces.or.at

Kontakt:
Danijela Mandušić, koordinatorica Zaklade ERSTE za Hrvatsku
0955356399
e-mail: zaklada.erste@gmail.com
 
Jovana Trifunović
Zaklada ERSTE, Odjel komunikacija
+43 50100 15844
e-mail: jovana.trifunovic@erstestiftung.org