JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE KLJUČNE U POVLAČENJU NOVCA IZ EU FONDOVA

JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE KLJUČNE U POVLAČENJU NOVCA IZ EU FONDOVA

Europa u Hrvatskoj

Europa u HrvatskojU utorak 25. studenoga u Zagrebu, u organizaciji Odbora regija EU te u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova, Udrugom općina i podršku Vlade RH, održana je konferencija „Gradimo Europu kroz županije, gradove i općine“. Sudionici konferenciji zaključili su kako je povlačenje EU sredstava i provođenje EU projekata nemoguće bez potpunog uključivanja i sudjelovanja hrvatskih županija, gradova i općina.

 

Glavna tema konferencije bile su mogućnosti i prepreke korištenja strukturnih fondova za županije, gradove i općine u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Po prvi puta je predstavljen i operativni-razvojni program namijenjen razvoju jedinica lokalne i regionalne samouprave kao ključnim faktorima u korištenju EU fondova, otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju te razvitku domaćeg gospodarstva.

 

Uz brojne predstavnike lokalne samouprave i predstavnike Europske komisije, na konferenciji su prisustvovali Branko Baričević voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Tomislav Tolušić predsjednik Hrvatske zajednice županija, Željko Turk predsjednik Udruge gradova, Đuro Bukvić predsjednik Udruge općina te Vojko Obersnel voditelj hrvatske delegacije u Odboru regija.

 

„Najveći potencijali u povlačenju novaca iz EU su upravo u županijama, gradovima i općinama. U posljednjih osam godina, hrvatske županije su provele oko 1300 EU projekata, od manjih projekata poput izgradnje igrališta, opremanje učionica, obnove škola do višemilijunskih infrastrukturnih projekata – tvornica, farmi, poduzetničkih inkubatora, vodovoda, kanalizacija, prometnica. Novci postoje, znamo ih uzeti te uvelike pomažemo i lokalnim poduzetnicima što će znatno utjecati i unaprijediti hrvatsko gospodarstvo“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županije i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

 

Korištenjem EU sredstva u programu, primjerice kad je riječ o ulaganjima u poslovnu i turističku infrastrukture, do kraja rujna ove godine jedinice lokalne samouprave uspjele su postići izvanredne rezultate – 510 novih radnih mjesta što je 680% više od planiranih te 308 tisuća ostvarenih turističkih posjeta odnosno 2560% više od očekivanih.  Javne institucije su nužan preduvjet za privatne ulaganja i toliko željno pokretanje domaće ekonomije“, rekao je predsjednik Udruge gradove i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

 

Pojedinosti predstavljenih programa mogu se preuzeti u obliku prezentacija na sljedećoj poveznici.

 

IMG 2563 Prvi redsanja