OTKAZANO: IZAZOVI INTERNACIONALIZACIJE, TE RASTA, RAZVOJA I NASLJEĐIVANJA OBITELJSKIH PODUZEĆA

OTKAZANO: IZAZOVI INTERNACIONALIZACIJE, TE RASTA, RAZVOJA I NASLJEĐIVANJA OBITELJSKIH PODUZEĆA

Obiteljska poduzeća važan su dio svakog gospodarstva. U Hrvatskoj se procjenjuje da 50% zaposlenih radi u obiteljskim poduzećima, da su većina malih i srednjih poduzeća obiteljska te da su u vlasništvu prve generacije poduzetnika koja u isto vrijeme i upravlja poduzećem.

Obiteljska poduzeća su specifična – imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Jedan od izazova s kojim se obiteljska poduzeća posebno susreću je pitanje nasljeđivanja i održivosti obiteljskih poduzeća. Statistike u EU ukazuju na sve slabiji trend prenošenja obiteljskih poduzeća na članove obitelji (15-35% slučajeva), sve slabiju stopu preživljavanja obiteljskih poduzeća nakon što upravljanje preuzme druga generacija (30%), te da svega 3% obiteljskih poduzeća ima dulji životni vijek.

Poligon za testiranje i dokazivanje zrelosti novih generacija u obiteljskim poduzećima često predstavljaju projekti koji označavaju novu fazu u rastu i razvoju poduzeća. Cilj takvih projekata je davanje odgovora na nove izazove u konkurentskom okruženju, a jedno od takvih područja je i internacionalizacija poslovanja.

 Edukacija je otkazana, te će novi termin edukacije biti u veljači ili ožujku 2015.

Ciljevi edukacije:
• upoznati polaznike s izazovima nasljeđivanja i održivosti obiteljskih poduzeća, s posebnim naglaskom na prijenos poslovanja kao kritičnu fazu razvoja obiteljskih poduzeća
• upoznati polaznike s izazovima rasta i internacionalizacije obiteljskih poduzeća.

Program edukacije

  9.00 – 10.30

Uvod i predstavljanje

Izazovi razvoja obiteljskih poduzeća

Prijenos poslovanja – kritična faza razvoja obiteljskih poduzeća

10.30 – 10.45

Stanka za osvježenje

10.45 – 12.15

Izazovi upravljanja rastom poduzeća

Model rasta – preispitivanje kapaciteta i temelja za rast

12.15 – 13.00

Stanka za osvježenje

13.00 – 14.30

14.30 – 15.00

Specifičnosti internacionalizacije obiteljskih poduzeća

Primjeri iz prakse i diskusija

Pitanja i odgovori, evaluacija edukacije

Edukacija je namijenjena obiteljskim poduzećima kojima predstoji rješavanje pitanja prijenosa poslovanja i koji planiraju širiti poslovanje kroz internacionalizaciju poslovanja.

Cijena edukacije po poduzeću iznosi 200,00 kn + PDV, maksimalan broj osoba po poduzeću je dvoje. Sudionicima edukacije bit će izdana Potvrda o sudjelovanju i Potvrda o potpori male vrijednosti (de minimis potpora). Molimo da svoje popunjene PRIJAVNICE šaljete najkasnije do 21. studenog 2014. na adresu elektroničke pošte maja.golubic@redea.hr

 

O predavačici:
Dr. sc. Mirela Alpeza, direktorica je CEPOR-a – Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, koji od 2009. godine aktivno prati i aktualizira problematiku obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u Hrvatskoj. CEPOR je partner u organizaciji Lider-ovih godišnjih konferencija o obiteljskim poduzećima, na kojima Mirela Alpeza sudjeluje kao predavač. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavačica je na kolegijima iz područja poduzetništva, te autorica minivodiča za poduzetnike pod nazivom „Prijenos poslovanja“, publiciranom u sklopu EU projekta „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice – BizImpact II“. Zajedno s timom iz CEPORa Mirela Alpeza pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj pružanje podrške u razvoju obiteljskih poduzeća, s posebnim naglaskom na izazove prijenosa poslovanja: Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja, Klub obiteljskih poduzeća, Forum obiteljskih poduzeća i dr.