GODIŠNJA KONFERENCIJA JU REDEA – IZAZOVI U PROVEDBI RAZVOJNIH PROJEKATA

GODIŠNJA KONFERENCIJA JU REDEA – IZAZOVI U PROVEDBI RAZVOJNIH PROJEKATA

Približava se kraj još jedne godine i idealna je prilika za predstavljanje postignutih rezultata i projekata koji su primjeri dobre prakse. Godišnja konferencija Javne ustanove REDEA, održana 12. prosinca 2018. godine, započela je upravo u zgradi koja je u sklopu projekta Attractour – Revitalisation of cultural heritage into tourism attractions in Međimurje and Letenye area revitalizirana u Međimursku palaču turizma kamo se i preselila Turistička zajednica Međimurske županije. Otvorenju je prisustvovao ministar turizma Gari Cappelli te je naveo kako Međimurska županija uspješno potiče kulturni turizam, gastronomski turizam, cikloturizam i zdravstveni turizam, a turisti traže upravo takvu vrstu „doživljaja“. Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako Međimurje ostvaruje svoju viziju što je vidljivo kroz projekte koji su trenutno u implementaciji i one koji su u planu za naredno financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Slijedilo je javljanje predstavnica Europske komisije, Morene Marinković i Nevene Biševac, putem videoporuke na temu Kohezijska politka Europske unije u programskom razdoblju 2021. – 2017. Novosti koje donosi predstojeće programsko razdoblje je konsolidacija dosadašnjih 11 tematskih ciljeva u 5 ciljeva politika: pametnija Europa (inovacije i preobrazba gospodarstva), zelena i niskougljična Europa (energetska tranzicija, cirkularna ekonomija, borba protiv klimatskih promjena), povezanija Europa (mobilnsot i povezanost putem IKT-a), jača socijalna Europa (europski stup socijalnih prava), Europa bliža građanima (ulaganja u ruralna i planinska područja te otoke). Također, jedna od tema pregovora je i povećanje nacionalnog sufinanciranja / sufinanciranja korisnika s dosadašnjih  15 % na 30 %.

Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Danijel Pejić na zanimljiv je način predočio sljedeću financijsku perspektivu i alokacije po fondovima.

Predstavnik SAFU Denis Matas je u svom izlaganju istaknuo glavne izazove u provedbi projekata  s kojima se oni kao Posredničko tijelo razine 2 susreću, s posebnim naglaskom na provedbu postupaka javne nabave.

Javna ustanova REDEA trenutno provodi 16 projekata ukupne vrijednosti veće od 260 milijuna HRK, a osim toga pruža podršku javnopravnim tijelima i u pripremi i u provedbi njihovih projekata. Voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja društvenih djelatnosti Petra Pavičić i voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva Maša Tomašić  ukratko su prezentirale ključne projekte Međimurske županije koji su u implementaciji.

Ima još puno projektnih ideja u razvoju i s pravom se može reći da je „Međimurje – kreativno i u pokretu – županija zadovoljnih ljudi“.

Događaj „Godišnja konferencija – iskustva u pripremi i provedbi projekata“ organiziran je u sklopu projekta „Jačanje mreže podrške prijaviteljima i korisnicima ESI fondova u Međimurskoj županiji“, koji provodi Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.160.769,31 kuna. Ukupna vrijednost projekta je 1.365.610,96 kuna. Projekt traje do 31. ožujka 2019. godine.