DELEGACIJA REDEA-E U OŽUJKU 2015. POSJETILA JE INSTITUCIJE I ORGANIZACIJE U BRUXELLESU

DELEGACIJA REDEA-E U OŽUJKU 2015. POSJETILA JE INSTITUCIJE I ORGANIZACIJE U BRUXELLESU

delegacijaKao jednu od aktivnosti u sklopu programa Poduzetnički impuls, Mjera C3A – Razvojne agencije, poduzetnički centri i centri kompetencije, delegacija REDEA-e boravila je od 24. do 26. ožujka 2015. u posjetu institucijama i predstavništvima europskih regija u Bruxellesu. Svrha ovog studijskog posjeta bila je dobiti informacije i korisne savjete o mogućnostima koje poduzetnicima nude novi programi Unije kao i o internacionalizaciji poslovanja poduzetnika iz Međimurske županije.
Delegaciju REDEA-e činili su Sandra Polanec Marinović, direktorica, Jako Horvat, voditelj Odjela za razvoj gospodarstva, Maša Tomašić, stručna suradnica u Odjelu za razvoj gospodarstva i Ana Kralj, voditeljica Odjela za strateško planiranje. U pratnji delegacije REDEA-e na sastancima je bila prisutna i Zvonka Gverić, voditeljica Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu, koja je pružala pomoć u organizaciji svih sastanka.

delegacija_2Tijekom 3 radna dana održano je 12 sastanaka i posjeta događajima. Sastanci su održani s predstavnicima Izvršne agencije za mala i srednja poduzeća (EASME), Europskog udruženja razvojnih agencija (EURADA),Hrvatske gospodarske komore, Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Glavnom upravom za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike (DG GROWTH), predstavništvima regija Veneto, Lombardia, Salzburg, Baden-Württemberg te predstavnicima tvrtke Brussels Invest & Export. Između ostalog, delegacija REDEA-e sudjelovali je i na predstavljanju LIFE Programa te nove inicijative za razmjenu stručnog znanja radi boljeg upravljanja ulaganjima u okviru regionalne politike (REGIO PEER 2 PEER).
Na sastancima su predstavništva organizacija, institucija i tvrtki upoznata s međimurskim gospodarstvom i prilikama za uspostavljanje i/ili proširivanje gospodarske suradnje, posebno u metalskoj i tekstilnoj industriji, razmijenjena su iskustva i prakse u jačanju znanja, sposobnosti i tehnologijama u poduzetništvu, prikupljene su informacije o mogućnostima za sufinanciranje poduzetničkih projekata kroz OBZOR 2020 SME INSTRUMENT, o klasterima i obrazovanju za poduzetništvo.
Daljnja suradnja je dogovorena, te će delegacije međimurskih poduzetnika i REDEA-e tijekom 2015. posjetiti neke od navedenih regija, a sa svim predstavnicima institucija i organizacija dogovorena je daljnja komunikacija i suradnja na budućim projektima.

delegacija_2   delegacija_3 Minpo logo