BESPOVRATNA SREDSTVA UNIJE ZA HRVATSKE PODUZETNIKE – MEÐIMURSKE TVRTKE NAJUSPJEŠNIJE

BESPOVRATNA SREDSTVA UNIJE ZA HRVATSKE PODUZETNIKE – MEÐIMURSKE TVRTKE NAJUSPJEŠNIJE

Hrvatski poduzetnici su kroz projekt „Podrška povećanju konkurentnosti i izvoza malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj – grant shema PHARE 2006“  po prvi put dobili priliku izravno konkurirati za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Javni poziv po ovom projektu bio je objavljen 19. veljače 2008.godine i zatvoren 28. travnja 2008. godine, a potencijalni korisnici darovnice morali su zadovoljiti različite kriterije (između ostalog imati više od 10 zaposlenih i biti izvozno orijentirani, odnosno od izvoza ostvarivati minimalno 25% prihoda). Sredstva su namijenjena unaprjeđenju konkurentnosti i izvoza hrvatskih poduzeća, kroz istraživanje tržišta i razvoj marketinških strategija, testiranje proizvoda potrebno za postizanje standarda/sukladnosti, kreiranje branda, dizajn, zatim trening i edukaciju zaposlenika, sudjelovanje na međunarodnim sajmovima i događanjima, uvođenje elektroničkog poslovanja, B2B aktivnosti i dr.
 
Tijekom postupka evaluacije prispjelih projektnih prijedloga, koja je trajala sedam mjeseci, odabrane su 24 tvrtke čiji su projekti bili u skladu s kriterijima postavljenima u natječaju. Od 75 prijavljenih projektnih prijedloga odobreno je 24 u ukupnom iznosu cca 2.100.000 eura.
 
Ono što treba posebno istaknuti jest da je među 24 tvrtke čiji su projekti nagrađeni darovnicama u iznosima od 60.000 do 100.000 eura čak 6 međimurskih tvrtki! Dakle, u natječaju koji je bio otvoren za cijelo područje Hrvatske, međimurskim poduzetnicima je pripalo 25% ukupno raspoloživih sredstava. To je još jedna potvrda kako međimurski poduzetnici, osim što znaju raditi svoj posao, znaju i prepoznati poslovne prilike koje se nude kroz procese integracije Hrvatske u Europsku uniju.
 
Tri odobrena projektna prijedloga, tvrtki PPM d.o.o. i Ferro – Preiss d.o.o. iz Čakovca te Bernarda d.o.o. iz Pušćina, pripremljena su u suradnji s REDEA-om koja je sudjelovala u cijelom procesu, od osmišljavanja projekta do pripreme natječajne dokumentacije.
 
Čestitamo poduzetnicima i želimo mnogo uspjeha u provedbi!