11,5 MIL EURA ZA PROJEKTE PODNESENE U OKVIRU PROGRAMA SLO – HRV

11,5 MIL EURA ZA PROJEKTE PODNESENE U OKVIRU PROGRAMA SLO – HRV

Upravljačko tijelo je sa slovenskim i hrvatskim vodećim partnerima dana 4. srpnja 2017. godine u Slovenskoj Bistrici (Slovenija) potpisalo ugovore o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Predstavnici Republike Slovenije i Republike Hrvatske obvezali su se na daljnje uspješno povezivanje s obje strane granice kroz više zajedničkih investicija, koje će doprinijeti životu stanovnika pograničnog područja.

Cilj programa europske teritorijalne suradnje je uspješan regionalni i pogranični razvoj, promicanje održivog, sigurnog i vitalnog graničnog područja, te poticanje pametnih pristupa očuvanja, mobilizacije i upravljanja prirodnim i kulturnim bogatstvima za dobrobit ljudi koji žive i rade na pograničnom području.

Odobreno je 12 projekata u ukupnoj vrijednosti 11,5 milijuna eura europskog sufinanciranja i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja: Riviera4Seasons2, CLAUSTRA+, ECooL-Tour, LIKE, Prebujanje / Buđenje, ZELENO ŽELIMO, ŽIVA COPRNIJA, MISTERION, KRASn’KRŠ, ČIGRA, Uživam tradicijo i +Health.

Do sada je ugovoreno 16,1 milijuna eura raspoloživih europskih sredstava. Treći rok za predaju projekata je 27. rujna 2017. godine, a predviđen rok za odabir projekata je travanj 2018. godine. Objava 4. roka predviđa se u drugoj polovici 2018. godine.

Upravljačko tijelo i Zajedničko tajništvo izrazili su zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora i dosadašnjeg odaziva u okviru otvorenog javnog poziva, a posebice jer projekti doprinose zajedničkim programskim rezultatima, prekograničnom karakteru i održivom učinku.

Više na: strukturni fondovi.